شاخص مقایسه وضعیت اقتصادی در صنعت فولاد

بنا بر گزارش تحلیل گران آهن پرایس در خصوص وضعیت بازار فولاد، تولید از مولفه‌ های اساسی و اصلی خود کفایی و استقلال هر جامعه و کشوری است و یکی از اساسی‌ ترین شاخص ‌های توسعه ‌ای محسوب می‌ شود. تولید ملی یا به عبارتی آن چیزی که هر کشور یا هر ملتی به وجود می‌آورد، الزاما یک کالای فیزیکی نیست، بلکه هر چیزی که زاییده فکر، ذهن، عمل و فعالیت شهروندان یک کشور است، تولید ملی آن کشور محسوب می ‌شود.
در دنیای امروز مهم‌ ترین شاخص برای مقایسه وضعیت اقتصادی کشور ها با یکدیگر و هم چنین برای سنجش میزان سرعت رشد و حرکت آنها در مسیر توسعه‌ یافتگی، مقوله تولید است و شاخصی که براساس آن می‌ توان کشورها را با هم مقایسه کرد، شاخص تولید ناخالص ملی است.
 بنابراین اتکا به تولید ملی، منحصر به کشور ما نیست و به‌ طور کلی یک معیار سنجش جهانی است. در کشور ما جریان اقتصاد اتکا زیادی به ذخایر زیر زمینی و معدنی داشته و یکی از مهم ‌ترین جلوه‌ های تولید ملی، همان میزان کمی و کیفی رشد حرکت ما در مسیر تولید و کارآیی تولید در حوزه منابع معدنی و صنایع پایین‌ دستی آن است.
از این رو باید حرف‌ هایمان را از شعار به عمل تبدیل کنیم و با کمک پژوهشگران در هر صنعت و بهره‌ برداری و استفاده از توان علمی کشور و بهره‌ برداری از مراکز علمی و فناوری و مراکز دانشگاهی بتوانیم مواد اولیه و قطعات مورد نیاز در زنجیره تولید در صنایع معدنی خصوصا صنایع استراتژیک مشابه فولاد، آلومینیوم، مس، سرب و روی و سنگ‌ های تزئینی را بومی‌ سازی کنیم که خوشبختانه صنعت فولاد کشورمان در این مقوله از سایر صنایع معدنی پیشتاز است.


رونق نسبی بازار مسکن

بنا بر گزارش تحلیل گران آهن پرایس در خصوص وضعیت بازار مسکن، در شرایطی که معاملات ملک در تهران نسبت به ماه قبل تقریبا سه برابر شده به دلیل عرضه مازاد و رقابت سازندگان برای فروش، تغییر محسوسی در قیمت‌ ها دیده نمی‌ شود.رونق نسبی بازار مسکن ناشی از متغیر، فضا را برای فروش تعداد اندکی از واحد های خالی مهیا کرده اما هنوز حجم عرضه بسیار بیش از تقاضا است. در این شرایط، فروش آپارتمانهای کلید نخورده به منظور دستیابی به نقدینگی بلوکه شده برای مالکان اهمیت بیشتری نسبت به افزایش نا چیز نرخ دارد.

واسطه‌ های ملکی اظهار دارند سازندگان خوش ‌فکر از رونق فعلی که آن را پیش‌ درآمد بازار شب عید می‌دانند در جهت دسترسی به نقدینگی به منظور تعریف پروژه بعدی استفاده می‌کنند. لذا برنامه‌ ای برای افزایش نرخ ندارند. معدود افرادی هم که تعدادی از فایل‌ های خود را با هدف غلبه بر انتظارات تورمی از دفاتر خارج کرده‌اند بخش دیگر را برای فروش، عرضه کرده‌ اند.

به اظهارات فعالان بازار مسکن، با توجه به مازاد عرضه و رشد حدود ۲۰۰ درصدی نرخ طی دو سال گذشته، ظرفیتی برای رشد قابل توجه نرخ مسکن وجود ندارد. افزایش نرخ پیشنهادی بعضی فایل‌ های نوساز هم به نوعی از شوک تغییر نرخ بنزین نشات گرفته و اهمیت چندانی ندارد. 

از این رو با وجود آن که معاملات تقریبا به سطح سال گذشته افزایش یافته هنوز تعداد واحدهای موجود در بازار حدود ۱۰ برابر تقاضای مطلق است. با نزدیک شدن به ماه‌ های پایانی سال، چهار متغیر بیرونی و یک عامل داخلی تقاضا برای خرید مسکن را در شهر تهران افزایش داده است. تغییر نرخ بنزین، افزایش نرخ ارز، رشد نرخ کالاها از جمله خودرو، ثبات بازارهای رقیب مثل بورس منجر به افزایش تعداد معاملات شده است.


دپوی آهن در انبارها

اگرچه بازار آهن در روزهای پایانی هفته سعی بر این داشت تا ثبات نسبی را در قیمت گذاری را تجربه کند اما برخی از عوامل اصلی تاثیرگذار بر بازار فولاد از جمله سمت و سوی "نرخ‌های جهانی" و "نرخ ارز صرافی" به هیچ وجه تمایل به ثبات نداشته و نوسانات بسیاری را به خود دیدند.

گذشته از این دو مورد عامل تحریک کننده بازار داخلی فرمول یا مکانیزم فعلی تنظیم بازار فولاد داخل کشور است که خود به تنهایی یکی از عوامل اصلی تحریک کننده بازار و به نوعی التهاب آفرین تدوین شده است؛ آنچه که از شواهد و نتایج معاملات امروز شمش در بورس کالا برمی‌آید، برای هفته آتی نرخ پایه عرضه میلگرد آجدار در بورس کالا حول و حوش ۴۷۵۰ تومان بعلاوه مالیات بر ارزش افزوده خواهد شد که خود یک عامل التهابی و تحریک کننده برای بازیگران این بازار محسوب می‌شود .

بدیهی است فولاد سازان همیشه خواهان نرخ فروش محصول در بازار داخلی، معادل نرخ صادراتی فروش آن  محصول خود می باشد و از سوی دیگر مصرف کننده نهایی در بازار داخلی هم موضعی عکس داشته و پذیرای نرخ فروش بین المللی و صادراتی دلاری نبوده و نخواهد بود.
در حال حاضر این مسئولان نظارتی وزارت محترم صَمت هستند که به عنوان حافظ منافع مصرف کننده و تولیدکننده می بایست اعتدال مناسب در این شرایط ایجاد نمایند اما نکته مهم توجیه پذیر، عدم توانایی مردم ایران در خریدهای دلاری در بازار داخلی و رسیدن به حداقل ثبات در معاملات می باشد که تقاضای ضعیف میلگرد آجدار در  بورس کالا طی چند روز اخیر با این سطوح قیمتی  به وضوح مسئله را تایید می کند. عدم توجه مسئولان به شرایط فعلی بازار و کاهش شدید قدرت خرید مردم سبب گشته تا انبارها و حواله‌های دست بنکداران به صورت کم سابقه  ای زیاد گردد و هم چنین به واسطه ی نوسانات ارزی و کاهش سرمایه با  استقبال سرد عرضه های میلگرد آجدار در چند روز اخیر روبرو بوده ایم.


معاملات در بورس کالا طی روزهای جاری

به گزارش آهن پرایس در اخبار بازار فولاد، این روز ها در معاملات بورس‌ کالا مشاهده می‌ شود ثبات شکننده بهای میلگرد در بورس‌کالاست. در یکی دو روز اخیر شاهد هستیم که تعداد عرضه‌ های میلگرد در بورس‌ کالا تقویت شده است و البته برخی از این عرضه ‌ها را هم معاملات نسیه تشکیل می‌ دهد. این شرایط نشانه ‌ای از رشد نسبی تمایل به فروش است اما چیزی که در این معاملات دیده می‌ شود را باید در ثبات نسبی قیمت‌ ها جست‌ و جو کنیم که اندکی عجیب به‌ نظر می ‌رسد. 
از این رو به‌ صورت دقیق‌ تر بهای شمش در بورس‌کالا کاهش یافته و بعد از یک پله افت نرخ در بازار میلگرد، این کالا به یک ثبات نسبی دست یافته است.بنا بر این اگر قرار باشد بازار شمش بورس‌ کالا از بازار میلگرد تبعیت کند، این احتمال وجود دارد که کاهش قیمت شمش در بورس متوقف شده و به یک روند با ثبات دست یابد.
 البته این تنها یک گمانه ‌زنی است و روز های آینده می‌ توان در این خصوص بیشتر صحبت کرد. موجودی بالای انبار ها در کنار بازی دلار آن ‌هم در شرایطی که قیمت ‌های جهانی در یک روند افزایشی قرار دارد و البته جو روانی در بازار فولاد کاهشی است، پیچیدگی ‌های بزرگی را ایجاد کرده که به سادگی قابل ‌ارزیابی نیست.
 به اظهارات کارشناسان بازار فولاد، شاید بتوان گفت برای کوتاه‌ مدت انتظار کاهش قیمت‌ ها همراه با جو روانی موجود در بازار منطقی باشد ولی برای روز های آینده به تحلیل بیشتر اوضاع نیاز خواهد بود.اقتصاد دانان تولید و مصرف فولاد را یک سنجش برای رشد و پیشرفت کشور ها می ‌دانند، ایران جزو معدود کشور هایی است که این شانس را برای رشد و پیشرفت دارد، اما از طرف دیگر آمار مصرف فولاد در کشور ما نسبت به کشور های پیشرفته پایین است.


حباب های شکسته شده قیمت مسکن

بنا بر گزارش تحلیل گران آهن پرایس در خصوص وضعیت بازار مسکن، بررسی قیمت‌ های پیشنهادی فروش آپارتمان‌ های لوکس‌ متراژ در بازار مسکن حاکی از وجود دو دسته قیمتی در این بازار می باشد.تحقیقات میدانی از واسطه‌ های ملکی نشان می ‌دهد قیمت پیشنهادی یک گروه از آپارتمان‌ های لوکس ‌متراژ که عمدتا نوساز یا زیر ۵ سال ساخت نیز می باشند با افزایش قیمت های پیشنهادی رو به ‌رو شده ‌اند اما یک گروه دیگر از این آپارتمان‌ ها که علاوه بر ویژگی لوکس‌ متراژ بودن، واجد شرایط امکانات لوکس از قبیل چند واحد پارکینگ، استخر، جکوزی داخل واحد، سالن ورزش و آمفی تئاتر هستند دچار افت شدید قیمت ها شده‌ اند.

به اظهارات مشاوران املاک در بازار مسکن قیمت پیشنهادی این نوع املاک از ابتدا حبابی بوده و بعضا بیش از ۱۰ میلیون تومان افت قیمت پیشنهادی را در طول یکی، دو ماه اخیر تجربه کرد ه‌اند. علت این است که آنها پس از اوج‌ گیری قیمت مسکن در اردیبهشت و خرداد سال جاری که میانگین قیمت معاملات نسبت به ماه‌ های مشابه سال گذشته بیش از ۱۱۰ درصد رشد کرد، به فاز تخلیه حباب قیمتی در آستانه عمیق شدن رکود ورود کردند و در نتیجه قیمت پیشنهادی آنها هم زمان با افت قیمت در عمده نواحی بازار، رو به کاهش گذاشت. 

در مقابل گروهی از این املاک که به لحاظ امکانات یا موقعیت قرار گیری الزاما در زمره املاک لوکس دسته‌ بندی نمی‌ شوند و صرفا به لحاظ متراژ، مساحتی بیش از ۱۵۰ متر مربع دارند و البته عمدتا نو ساز هستند، در جریان روال متفاوت قیمت ‌گذاری برخی از سازنده‌ ها پس از تغییر قیمت سوخت، با افزایش جزئی قیمت فایل شده‌ اند. از این رو بازار مسکن در مقایسه با سایر بازار‌ ها بسیار مقاوم است و تأثیری از سایر بازار‌ ها نخواهد گرفت و با توجه به آن که مسکن به عنوان یک کالای مصرفی به شمار می ‌رود متناسب با نرخ تورم تغییرات کمتری خواهد داشت..